Fatih yangın merdiveni

Yangın merdiveni nedir?
Yangın durumunda, bir binadaki insanların sürat ve emniyetle tahliyesinde kullanılmak üzere bu göreve özel olarak tasarlanan korunumlu merdivenlerdir. Yangın merdivenleri "Z tipi" (çift kollu) ve "dairesel" merdiven olarak iki gruba ayrılır. Yangın vb doÄŸal afetler dışında terör saldırısı gibi binaların hızla boÅŸaltılması gerekilen durumlarda da kullanılan yangın merdiveni insan hayatı için büyük önem arz etmektedir.
Gerek yangın anında kiÅŸilerin emniyetli bir kaçışının saÄŸlanması ve gerekse olay yerine gelen itfaiyecilerin yangına müdahalesi için uygun kaçış yolları ve yangın merdiveni yapıların vazgeçilmez unsurlarıdır.
Yangın merdivenleri hangi binalarda zorunludur?
İstanbul BüyükÅŸehir Belediyesi Yangından Korunma YönetmeliÄŸi’ne göre;
a) Bütün iÅŸyeri, ticaret merkezleri ve topluma açık yapılarda kat sınırlamasına bakılmaksızın birden fazla kat varsa,
b) Bütün 10 veya daha yüksek katlı binalarda,
c) Giriş katından itibaren bir genel merdivenden, 20 den fazla dairenin faydalandığı konut binalarında
d) Katlar alanı toplamı 600 m2’den daha fazla olan veya zemin ile beraber dört normal katı aÅŸan büro binalarında, yangın merdiveni zorunludur. Asma katlar, kat olarak sayılmamakta, bodrum katlar kat olarak alınmaktadır.
Yangın merdiveni hangi uzaklıkta olmalı?
İstanbul Yangından Korunma YönetmeliÄŸine göre, bir hacimden korunmuÅŸ bir yangın kaçış yoluna uzaklık en çok 30 m olmalıdır. Åžayet hacimlerde otomatik sprinkler sistemi varsa bu mesafe en çok 45 m olabilmektedir.
Uluslararası standartlara göre kullanım amacına ve binanın risk sınıfına göre, tek bir yönden kaçış olması durumunda bir mahalden çıkış en fazla 6-12 m ve yangın merdivenine ulaÅŸmak için toplam mesafe 12-18 m, birden fazla çıkış olması durumunda bu deÄŸerler 12-24 m ve 25-45 m olmaktadır.
Topluma açık yapılar, toplantı yerleri, spor ve sergi salonları, sinema, konser salonları, okullar ve öÄŸretim kurumları, kışlalar, yurtlar, oteller, düÄŸün salonları, lokaller, klüpler, hastaneler, huzur evleri, kreÅŸler, tehlikeli madde depoları, fabrikalar, 200 m2’den büyük imalathaneler ve benzeri yapılarda her kat en az iki çıkış ve en az bir yangın merdivenine baÄŸlantılı olmalıdır.
Açık yangın merdivenleri nasıl olmalıdır?
İstanbul BüyükÅŸehir Belediyesi Yangından Korunma YönetmeliÄŸine göre; yangın merdivenleri bina içinde veya dışında konumlandırılabilir. Fakat, yüksek yapılarda yangın merdivenleri bina içinde tertiplenmelidir. Bina dışındaki yangın merdivenleri yüksek binalar için uygun deÄŸildir. Kat sayısı 7'yi veya yüksekliÄŸi 20 metreyi geçen binalarda yangın merdiveni bina içinde yapılmalı ve korunmuÅŸ olmalıdır. Yangın merdiveni bina dış yüzünde yapılırsa, standartlara göre saÄŸ ve soldaki kapı ve boÅŸluklardan yeterli mesafede olmak koÅŸuluyla yapılabilir. Bunların dönel merdivenler olmasından kaçınılmalıdır. Dönel yapıldığı takdirde iniÅŸi engellemeyecek ÅŸekilde her kapı mutlaka bir sahanlığa açılmalıdır.
Açık yangın merdivenleri tercihen bölgenin hakim rüzgar yönünde olmalı ve bütün dışa açık yangın merdivenleri kar ve buzlanmadan korunmalıdır.
Yangın merdiveni genişliği ne kadar olmalıdır?
Yangın merdiveni geniÅŸliÄŸi; konutlarda 80 cm, topluma açık yapılarda 120 cm, sınırlı sayıda görevliye hizmet veren merdivenlerde 65 cm den az olmamalıdır. Yüksek katlı ofis binalarında 90 cm geniÅŸliÄŸinde olmalıdır. Kaçış yolları geniÅŸliÄŸi ise 180 cm den az olamaz. Huzurevi, hastahaneler ve benzerlerinde, hasta koÄŸuÅŸ kapıları 120 cm, hasta oda kapıları 100 cm den dar olamaz. Yangın merdiveni geniÅŸliÄŸi insan sayısına bağılı olarak aÅŸağıdaki tablodan da seçilebilir.
İnsan Sayısı Çıkış GeniÅŸliÄŸi(cm) İnsan Sayısı Çıkış GeniÅŸliÄŸi(cm)
1-50 80 241-260 130
111-170 100 281-300 150
İnsan sayısı 200 kiÅŸiyi aÅŸan salonlardan kaçış yollarına açılan kapılar geniÅŸ aÄŸzı yönüne açılacak ÅŸekilde huni biçiminde düzenlenmesi tavsiye edilmektedir.
Merdiven boÅŸluÄŸu yüksekliÄŸi, basamak üzerinden tavana serbest olarak en az 200 cm olmalıdır. Sahanlıklar arası kot farkı en çok 3.70 m olmalıdır.
Basamak geniÅŸlikleri ortalama 28 cm'den az ve basamak yüksekliÄŸi 18 cm'den çok olmamalı. DönüÅŸlerde, dar kenarlarda basamak geniÅŸliÄŸi 20 cm'nin altına inmemelidir.
Güvenli bir yangın merdiveninin özellikleri nelerdir?
Tamamen bina içindeki yangın merdivenlerinin kovalarında, daima açık kalacak havalandırma bacaları tesis edilmeli, duman kaçağından korunma saÄŸlanmalıdır.
Yüksek yapılarda mekanik havalandırma yapılmalı, bağımsız ve yangından korunmuÅŸ bir güç kaynağı kullanılmalıdır. Havalandırma ile ilgili olarak, bina dışıyla iliÅŸkili tam kagir yangın merdivenleri tercih edilmelidir.
Yangın merdiveni duvar, tavan ve tabanında hiçbir yanıcı madde kullanılmamalıdır. Bodrum kat yangın merdiveni ile diÄŸer katlar yangın merdivenlerinde farklı kovalar kullanılmalıdır. Yangın merdivenlerinin her iki kenarına küpeÅŸte veya korkuluk yapılmalıdır.
Yangın merdiveni kapıları nasıl olmalıdır?
Yangın merdivenlerine, yangına en az 90 dakika dayanıklı ve alev kesici, kaçış yönünde açılan ve kendi kendine kapanan kapılar aracılığıyla ulaşılması gerekir. Kapılarda kilitleme sistemi bulunmamalı ve kaçış yönünde anahtarsız olarak push-bar ile açılmalıdır. Yangın merdiveninden, özellikle itfaiyeciler için içeriye girme imkanı olmalıdır. Açma kolu ile veya bir anahtarla giriÅŸ saÄŸlanabilir. Kapılar, kendi kendine kapanan mekanizmaya sahip olmalıdır. (Kaynak: Makine Mühendisleri Odası, Mimari Tasarımda Yangın GüvenliÄŸi, Abdurahman Kılıç, Kazım Beceren)
Yangın YönetmeliÄŸi, yangın merdiveninden nasıl bahsediyor?
YANGIN YÖNETMELİĞİ
Karar Sayısı : 2009/15316
(...) MADDE 13 – Aynı YönetmeliÄŸin 34 üncü maddesinin altıncı ve yedinci fıkraları aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
(...) (6) Aksi belirtilmedikçe kaçış merdivenlerine, bir yangın güvenlik holünden veya kullanım alanlarından bir kapı ile ayrılan hol, koridor veya lobiden geçilerek ulaşılır.
(7) Acil durum asansörü ile yapı yüksekliÄŸi 51.50 m’den fazla olan binalarda kaçış merdiveni önüne yangın güvenlik holü yapılması zorunludur. Acil durum asansörünün yangın merdiveni önündeki güvenlik holüne açılması gerekir.”
(...) MADDE 18 –
(...) c) Yapı yüksekliÄŸi 30.50 m’den fazla ve 51.50 m’den az olan konutlarda, birbirlerine alternatif, her ikisi de korunumlu ve en az birinde yangın güvenlik holü düzenlenmiÅŸ veya basınçlandırma uygulanmış 2 kaçış merdiveni yapılması mecburidir. Kattaki konutların her birinin içinden bir yangın güvenlik holünden geçilerek yangın merdivenine ulaşılıyor ise binanın genel merdiveninin korunumlu olması gerekli deÄŸildir."
DiÄŸer Makaleler
Yangın Merdivenleri
Ülkemizin aşılaÅŸamamış bazı saldırıları ve alt yapı gibi nedenlerden çözüme ulaÅŸamamış sel, deprem, yangın gibi doÄŸal afetleri yaÅŸanmaktadır. İnsanların hayatını uzun süre olumsuz etkileyen ve etkileri kolay kolay geçmeyen bu olaylardan en az hasarı alabilmek oldukça önemlidir. Bunun için yapılacak en basit yöntem kaçmaktır. Ancak bu her zaman saÄŸlıklı bir ÅŸekilde mümkün olmamaktadır. Özellikle kapalı alanlarda kaldığınızda başınıza bir felaket geldiÄŸini düÅŸünün. ÇoÄŸu zaman yaÅŸanmış olaylardan ders çıkarmamız gerekir. Kaçacak hiçbir yolu olmadığı için balkon, pencer
Devamı
Yangın Merdiveni
Yangın Merdiveni (İtfaiye Onaylı)Yangın merdiveni, yangın esnasında insanların hızlı bir ÅŸekilde ve güvenle tahliye edilebilmesi için hayati öneme sahiptir. AraÅŸtırmalar yangın baÅŸladıktan sadece 3 dakika içerisinde yangın mahalinin dumanla dolduÄŸu ve 6 dk içindede alevlerle kaplandığını ortaya koymaktadır. Böylesi bir durumda da yangın, genellikle servis merdivenlerini kullanılamaz hale getirir ve binadan çıkışı imkansız hale getirir. Bu durumda alternatif kaçış yolları can kaybının önlenmesinde kilit rol üstelenmektedir.
2. El Satılık Yangın Merdiveni FiyatlarıYangın Merdiveni KapısıYangın Merdiveni Metre FiyatlarıYangın Merdiveni Riht
Devamı
Yangın Merdiveni
Son dönem yapılan düzenlemelerle birlikte z tipi yangın merdivenleri itfaiye yönetmeliklerinde yerini almaktadır. Artık Z tipi yangın merdivenleri tercih edilmektedir. Yangın merdiveni imalatında dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır.SaÄŸlamlık,Uzun ömürlülük,Can güvenliÄŸi,Kaçış noktalarının talimatnamelere uygun olarak yapılması.Yukarıdaki hususların dikkate alınmasıyla birlikte yangın merdiveni imal edilmelidir. EÄŸer talimata uygun olmayan bir yangın merdiveni var ise; resmi makamlar tarafından bu tür yangın merdivenleri geri yollanacaktır. BaÄŸlandıkları yapılarla baÄŸlantı noktalarının çok saÄŸlam olması gereken yangın merdivenler
Devamı
Paslanmaz Yangın Merdiveni
Yangın merdiveni, 1887 yılında ortaya çıkarak, geliÅŸim sonucu günümüzdeki ÅŸekilleriyle kullanılan, yangın sırasında acil çıkış imkanı saÄŸlayan merdivenlerdir. Alternatif çıkış saÄŸladığı için yangın ve diÄŸer tüm olumsuz durumlarda kritik görev üstlenmektedir. Yangın merdiveni, özellikle ana çıkışta sorun yaÅŸanan durumlarda öne çıkmaktadır.
Yangın merdiveni ilk çıktığı dönemlerde güvenlik zafiyeti oluÅŸtursa da günümüzde çeÅŸitli önlemler sayesinde bu sorun aşılmıştır. Yangın merdiveni genellikle çelik kullanılarak üretilmektedir. Çelik, paslanmaya yatkın
Devamı
Yangın Merdiveni Firması
Yangın merdiveni, yangın konusunda kritik önene sahip olan ve alternatif çıkış saÄŸlayan merdivenlerdir. Genellikle çelikten üretilen yangın merdivenleri, mermer kullanılarak da üretilmektedir. Günümüzde yaÅŸanan teknolojik geliÅŸmelerle birlikte üretim daha hızlanmıştır. Bu konuda hizmet veren firmalara da yenileri eklenmektedir.
Yangın merdiveni ile ilgili “yangın merdiveni firması” konusu son derece önemlidir. Bu konuyla ilgili firma sayısı arttıkça rekabette artmaktadır. Bu da tüketicilere olumlu yansımaktadır. Bu konuda hizmet veren firmaların, üretim yapabilmesi için bazı resmi ÅŸartları yerine getirmesi gerekmektedir.
&l
Devamı
Yangın Merdiveni Malzemeleri
Binalarda veya uygulama alanlarında yangın merdiveni malzemesi oldukça önemlidir. Can güvenliÄŸinizi saÄŸlayacak olan yangın merdiveninde kullanılan kalitesiz bir malzeme can güvenliÄŸinizi de herhangi bir tehlike anında hayatınızın yangın merdiveninde tehlikeye girdiÄŸi anlamına gelmektedir. Uygulama alanlarında bina yüksekliÄŸi ve daha pek çok özellikler dikkate alınarak tercih edilmesi gereken yangın merdiveni yönetmeliÄŸe uygun olarak da tercih edilmesi önem arz etmektedir. Belirli standartlarda kullanılacak malzeme angın merdiveni yönetmeliÄŸinde de açıkla belirtilmektedir.Yangın merdiveni malzemesi olarak öncelikle yönetmeliÄŸe uygun malzemeleri te
Devamı
Yangın Merdiveni
Dünyada en fazla görülen ve birçok sebepten dolayı çıkan yangın konusunda, çıkan binadan uzaklaÅŸmak can güvenliÄŸi açısından son derece önemlidir. Saniyelerin hatta saliselerin bile önemli olduÄŸu bu konuda “yangın merdiveni” önemli bir görev üstlenmektedir. Genellikle yangın kapısı ile çıkılan ancak az da olsa bazı binalarda pencereden çıkılan bu merdivenlerde her aÅŸama son derece önemlidir.
Yangın merdiveni konusunun en önemli aÅŸaması “yangın merdiveni imalatı” aÅŸamasıdır. Bu noktada, proje çiziminin yönetmeliÄŸe uygun olması gerektiÄŸini de belirtelim. Projeye uygunluk saÄŸlandıÄ
Devamı
Yangın Merdiveni
Yangın, elektrik hattı gibi teknik sorunlardan ya da unutulan bir sigara gibi dikkatsizlikten çıkabilen, ülkemizde ve dünyada en fazla görülen felaketlerden biridir. Son derece kısa bir zamanda yıkıcı etki gösteren yangının gerçekleÅŸtiÄŸi binadan hızlıca uzaklaÅŸma konusunda “yangın merdiveni” önemli bir imkan saÄŸlamaktadır.
YönetmeliÄŸe uygun, ısıda genleÅŸen çelik kullanılarak “yangın merdiveni imalatı” gerçekleÅŸtirilmektedir. Bu konuda üretim aÅŸamasında makineler kullanılmaktadır. Yine de projede yer alan ölçülerin tam olarak uygulanması, kesim iÅŸleminin düzenli olması için iÅŸçili
Devamı
Yangın Merdiveni Nedir?
Yangın çıkması halinde, binada bulunan insanları hızlı ve emniyetli bir ÅŸekilde tahliye etmek üzere özel olarak tasarlanmış acil çıkış merdivenlerine yangın merdivenleri denilmektedir. Z tipi yangın merdiveni ve dairesel tip yangın merdiveni olmak üzere iki grupta deÄŸerlendirilebilir.
Yangın merdivenlerinin tüm iÅŸ yerlerinde ve kamuya açık tüm binalarda kat sayısına bakılmaksızın, tüm 10 veya daha yüksek katlı binalarda, bir genel merdivenden faydalanan, 20 den fazla dairenin bulunduÄŸu binalarda, kat alanları toplamında 600 m2’den çok olan veya dört katı geçen ofis tipi binalarda, olması zorunludur. Tüm bu binalarda bod
Devamı
Yangın Merdiveni Firmaları
EÄŸer tedbirinizi almazsanız, her küçük olay büyük bir felakete dönüÅŸür. Bunun önüne geçmek için zamanında önlem alınmalıdır. Yangın baÅŸta olmak üzere her an yaÅŸanabilecek olan felaketlerde kapalı alanlarda kalma korkusunu yenmek amacıyla yangın merdivenleri üretilmektedir. Bu yapılar yangın merdiveni firmaları tarafından hızlıca yapılmaktadır. Sonucunda ise insanların üzerindeyken kendilerini hızlıca aÅŸağı indireceklerinden emin oldukları güvenli yapılar meydana çıkmaktadır. Kaçıncı katta kalırsanız kalın, yaÅŸadığınız olumsuzluklardan sıyrılmak için hemen koÅŸar adımlarla yangın merdive
Devamı